De Meerpaal heeft op 10 min. loopafstand een treinstation met o.a. een directe verbinding naar Rotterdam/ Utrecht/ Zwolle/ Groningen/ Leeuwarden!

 

Over De Meerpaal

 

Protestant Christelijk Schippersinternaat "De Meerpaal" is gevestigd in een kleurrijk en kindvriendelijk gebouw, met een grote tuin, speelterrein en overdekte speelstraat. Vanuit het centrum van Rotterdam zijn wij 30 jaar geleden aangemeerd in Capelle aan den IJssel aan de rand van de wijk Schollevaar. Samen met de ouders zijn wij verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, begeleiding en huisvesting van hun kinderen in de leeftijd van 5 tot ongeveer 19 jaar.

 

De Meerpaal als tweede thuis

Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat elk kind en ouder zich welkom weet en thuis voelt binnen ons internaat. Voor onze jongste kinderen en hun ouders is er speciale individuele aandacht.

Opeens zijn er drie werelden voor het jonge schipperskind en zijn/haar ouders: aan boord, op het internaat en op school. In de gewenningsfase worden logeerafspraken gemaakt en de kinderen die ligplaatsschool De Zwarte Zwaan bezoeken, worden regelmatig uitgenodigd om samen met hun juffen gezellig te komen lunchen en spelen in De Meerpaal om zo al een beetje te wennen aan het gebouw en de groepsleiding.

 

Leren en studeren

De dagelijkse begeleiding wordt verzorgd door de groepsleiding. Daarnaast is er ook een speciale studiebegeleider. Binnen de groepen hanteren wij dagelijks een vast studie uur. De basisscholen, het speciaal onderwijs en middelbare scholen zijn goed bereikbaar vanuit De Meerpaal. Ook m.b.t. vervolgstudies (o.a. Scheepvaart- en transportcollege) zijn er veel mogelijkheden in Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Gouda. Bovendien bieden wij ruimte aan Scheepvaart- en transport college studenten die woonruimte zoeken in de omgeving van Rotterdam. Het STC is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Op elke groep zijn internetaansluitingen. Vanaf de tweede klas van het voortgezet onderwijs kan, bij goedkeuring door de ouders, een internetaansluiting op de eigen kamer geregeld worden. We vermelden hier wel bij dat we een veiligheidsprogramma hebben om ongewenste sites af te sluiten en om 22.30 wordt elke avond het internet afgesloten voor iedereen.

 

Verse maaltijden

Onze kok stelt twee menu's op waaruit de kinderen/jongeren hun keuze kunnen samenstellen. Vers gekookte, verantwoorde maaltijden vanuit de centrale keuken. Elke dag worden enkele maaltijden extra gekookt en ingevroren. Voor een gering bedrag worden deze aan ouders en medewerkers verkocht.

 

Verschillende activiteiten en uitstapjes

Te weinig uitdaging in de omgeving leidt snel tot verveling. Sport, spel, spelletjes en de bibliotheek in combinatie met enthousiaste groepsleiding helpen om de kinderen uit te dagen. Er is een overdekte speelstraat met een zandbak waar, ook bij minder mooi weer, diverse spelmogelijkheden zijn zoals skaten, tikkertje, tafeltennis etc.

 

Rondom het internaat is een groot speelterrein, zowel aan de voorkant als de achterkant zijn speeltoestellen, achter het internaat is ook een mooi voetbalveld. Op loopafstand bevindt zich het Schollebos (met uitgebreide speelmogelijkheden) en buurtspeeltuin het Rollebollebos.

 

Uitstapjes en activiteiten worden uiteraard aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Zo gaan de oudere kinderen bijvoorbeeld zelfstandig op de fiets naar de Zevenhuizerplas.

Wanneer uw zoon/dochter lid wordt van een vereniging zoals voetbal, dan bekijken we de mogelijkheden en proberen zoveel mogelijk aan uw wens voor vervoer en begeleiding tegemoet te komen.

 

Jaarlijks worden op het internaat veel gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals: de Meerpaal's Got Talent Show, Valentijnsdisco (door leden van de Jongeren Raad), muzieklessen, het sinterklaasfeest, een tafeltennistoernooi, de voetbaltoernooien (Meander Kids en Dekatel), nieuwjaarreceptie, en de ouderdag. Op de groepen worden veel activiteiten georganiseerd zoals: Kerstviering, kamp en uitstapjes.

Er wordt door een aantal enthousiaste ouders regelmatig een workshop georganiseerd.