Decorative bar
Logo Meander-Prokino

Vertrouwenspersoon

Kies type opvang
Decorative bar

De vertrouwenspersoon

Met ingang van 1 november 2022 heeft Meander-Prokino een samenwerkingsverband met de Merlijn Groep, waarmee de route van klachtbehandeling centraal ingericht wordt. Via de Merlijn Groep werken twee (externe) vertrouwenspersonen voor Prokino Kinderopvang.

De vertrouwenspersoon: voor wie en wanneer?

De externe vertrouwenspersoon is beschikbaar voor medewerkers, stagiairs en ouders. Je kunt bij de vertrouwenspersoon terecht met een vraag of kwestie over ongewenste omgangsvormen. Denk hierbij aan zaken die te maken hebben met communicatie en omgang, zoals pesten op het werk, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie (bedreiging of agressie), etc. Eigenlijk voor elke vorm van gedrag die je persoonlijk als ongewenst of kwetsend ervaart en waardoor je een gevoel van onveiligheid en stress krijgt. Ook voor integriteitskwesties kan je bij de vertrouwenspersoon terecht: zaken waarvan je vermoedt dat wetten of bedrijfsregels worden overtreden. Je kunt hierover vertrouwelijk sparren, zonder dat je direct een melding hoeft te doen.

Hoe gaat het in de praktijk?

Je benadert de vertrouwenspersoon voor een gesprek, ook als je nog niet precies weet wat je eigenlijk is overkomen of wat je ermee wilt. De contactgegevens vind je hieronder. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en kijkt wat er precies aan de hand is. Samen krijg je helder wat er speelt, wat je nodig hebt en wat je al dan niet zou kunnen doen. De kernvraag daarbij is: wat helpt jou? En hoe kan je dat het beste aanpakken? De vertrouwenspersoon adviseert en ondersteunt je hierbij.

Heel belangrijk om te weten!

De gesprekken zijn vertrouwelijk, dus niemand hoort er iets van als jij dat niet wilt. Je bepaalt zelf wat er met je verhaal gebeurt, dus niemand gaat er iets mee doen zonder jouw toestemming. Vertrouwen is vanzelfsprekend het sleutelwoord.

De vertrouwenspersoon is geregistreerd bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) en gecertificeerd voor Ongewenste Omgangsvormen (OO) en Integriteit (I) en werkt aan de hand van de LVV-beroepscode en de interne regelingen van de Merlijn Groep.

Vragen?

Heb je vragen of weet je nog niet precies weet een vertrouwenspersoon voor je kan betekenen? Neem contact op met de vertrouwenspersoon. In dit eerste contact wordt duidelijk wat de vertrouwenspersoon wel of niet voor je kan doen.

Wie zijn de vertrouwenspersonen van Prokino Kinderopvang?

Hélène de Haart

Stefan van Weers