Aanbod kinderopvang
Veelgestelde vragen
Praktische informatie
Werken bij Prokino
Klik hier voor onze vacatures
Stichting Meander
Onze locaties
Ouderportaal
Toegang tot het ouderportaal van Meander
Stichting Meander-Prokino
Contact
Neem contact op via de kinderopvang contactpagina of meld je direct aan.
Het kantoor van Regio Zeeland en West-Brabant is gelegen in het idyllische 's-Heer Hendrikskinderen, een dorp in de gemeente Goes. Het kantoor bevindt zich in een apart deel van een lokale basisschool.
's-Heer Hendrikskinderen ligt in het hart van Zeeland tussen de Ooster -en Westerschelde in. Direct aan dé verkeersader van Zeeland, de A58 en pal naast de stad Goes.
Goes is een veelzijdige stad met een ruim aanbod aan winkels, gezellige terrassen en bijzondere monumenten. Daarnaast is er een prachtige stadshaven en worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Genoeg redenen om de stad te ontdekken!
Individuele begeleiding Jeugd
Onze ambulante begeleiders bieden begeleiding aan kinderen en jongeren die ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven. We helpen bij vragen op gebied van opgroeien en opvoeden. De begeleider stelt samen met het gezin doelen op voor de begeleiding. De hulp wordt op maat geboden. Ook de duur en intensiteit van de hulp is maatwerk.
Er kan sprake zijn van psychosociale problemen, een licht verstandelijke beperking, een gedrags- of ontwikkelingsstoornis of psychiatrische problematiek. De begeleiding kan gericht worden op praktische zaken zoals het maken van huiswerk, omgaan met geld of letten op gezondheid en hygiëne. Het kan ook gaan om het leren omgaan met anderen, grenzen bewaken of het vinden van een vrijetijdsbesteding.
Individuele (specialistische) begeleiding (jong)volwassenen
Onze ambulante begeleiders bieden begeleiding aan (jong)volwassenen die ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven. De begeleider stelt samen met de (jong) volwassene doelen op voor de begeleiding. De hulp wordt op maat geboden. Ook de duur en intensiteit van de hulp is maatwerk. Begeleiding kan worden geboden tijdens doordeweekse dagen, op het moment dat het best past in het ritme van de (jong)volwassenen.
Er kan sprake zijn van psychosociale problemen, een licht verstandelijke beperking, een gedrags- of ontwikkelingsstoornis of psychiatrische problematiek. De begeleiding kan gericht worden op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling, zelfstandigheid en identiteitsontwikkeling
Er wordt samen gewerkt aan zelfstandigheidsdoelen, zoals omgaan met geld, verantwoordelijkheden nemen, planning, dagbesteding, veranderingen na de 18e verjaardag en keuzes maken.
Gezinsbegeleiding/Opvoedondersteuning
Onze gezinsbegeleiders bieden praktische en emotionele ondersteuning in het gezin. We helpen bij vragen op gebied van opgroeien en opvoeden. We luisteren naar de wens en vragen van alle gezinsleden en onderzoeken samen wat er nodig is. De begeleider stelt samen met het gezin doelen op voor de begeleiding. De hulp wordt op maat geboden. Ook de duur en intensiteit van de hulp is maatwerk. Onze begeleiding kan worden geboden tijdens doordeweekse dagen, op het moment dat het best past in het ritme van het gezin, of bijvoorbeeld tijdens situaties waar ouders de meeste vragen over hebben.
In het gezin kan er sprake zijn van psychosociale problemen, een licht verstandelijke beperking, gedrags- of ontwikkelingsstoornis of psychiatrische problematiek. Wij adviseren gezinnen en ondersteunen ze in de opvoeding en in de omgang met anderen. Hierbij willen wij de ontwikkeling van het kind zo goed mogen laten verlopen, waarbij het bevorderen van de zelfredzaamheid van het kind en het gezin centraal staat. Wij geven inzicht in de oorzaken van de ontstane problemen en ook verbeteren wij de opvoedingsvaardigheden van ouders. Het doel is dat het gezin samen verder kan en de ruimte ervaart om aan hun toekomst te werken. Het netwerk van het gezin wordt, waar mogelijk, ook betrokken bij de begeleiding.
Begeleiding op school
Onze zorgprofessionals bieden extra ondersteuning, wanneer leerlingen op school vastlopen of uit dreigen te vallen. Binnen het onderwijs constateert men dat de problematiek bij leerlingen groter en zwaarder wordt. Soms is er dan extra begeleiding nodig van een jeugd- en gezinsprofessional.
In samenwerking met een aantal onderwijsinstellingen bieden wij deze extra begeleiding op school, maar ook binnen de thuissituatie. Ons team legt daarbij de link tussen de thuissituatie, school en vrije tijd.
Een vaste coördinator vanuit Prokino is aanspreekpunt voor de school en is vrijwel dagelijks aanwezig op school. Wanneer er extra begeleiding nodig is, zet de school ons in. De begeleiding kan onder meer gericht zijn op het in praktische zin leren plannen en structureren van de dag en de (school)taken, het bevorderen van sociale vaardigheden, het stellen van grenzen en het vergroten van het zelfinzicht.
MDFT: Multi Dimensionele Familie Therapie (12-18 jaar)
Wij bieden deze erkende vorm van familietherapie aan jongeren én hun gezin, wanneer er sprake is van meervoudige problemen bij de jongere. Denk hierbij aan: verslaving, gewelddadig gedrag, spijbelen, weglopen, afzonderen, depressie en angsten. Probleemgedrag is vaak op meerdere gebieden zichtbaar. Een deel van de oorzaak ligt bij de jongere zelf, maar ook de omgeving doet ertoe. MDFT grijpt in op alle gebieden van het leven van de jongere, waarbij de therapeut samen met de jongere en de ouder(s) zoekt naar oplossingen.
MDFT streeft naar verbetering van het functioneren op vier kerngebieden in het leven:
Goede communicatie met elkaar staat centraal zodat de relatie tussen de jongere en zijn of haar ouder(s) of verzorgers sterker wordt. De kans op blijvend succes wordt hierdoor groter.
In totaal duurt een MDFT traject 6 maanden, met 2-3 wekelijkse sessies in combinatie met de nodige bereikbaarheid van de MDFT therapeut.
MDFT wordt alleen gegeven door therapeuten die de erkende MDFT-opleiding hebben afgerond of in opleiding zijn. MDFT-therapeuten zijn onderdeel van een team dat wordt begeleid door een supervisor.
Woonbegeleiding voor jongvolwassenen (17,5 -23 jaar)
Voor jongeren woonachtig in gemeente Terneuzen bieden wij ‘Kamers met doorgroei’.
Deze vorm van woonbegeleiding is passend als er nog een kleine hoeveelheid begeleiding nodig is in het toewerken naar zelfstandigheid en 24-uursbegeleiding niet noodzakelijk is.
Er is 7 dagen per week, dagelijks een paar uur een begeleider aanwezig. Er kan op die momenten een beroep worden gedaan op de begeleiders. Je krijgt een vaste mentor. Het traject duurt maximaal 1,5 jaar en jongeren huren in deze periode een kamer.
Er zijn een aantal vaste programmaonderdelen waar een jongere aan moet deelnemen, waaronder kookbegeleiding, een bewonersmoment, een thema-avond en de mentorgesprekken. Er wordt samen gewerkt aan zelfstandigheidsdoelen, zoals omgaan met geld, verantwoordelijkheden nemen, planning, veranderingen na de 18e verjaardag en keuzes maken. School en werk is belangrijk in het toewerken richting zelfstandigheid. Naast zelfstandigheidsdoelen is aandacht voor het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling, identiteitsontwikkeling.
We gaan naast de jongeren staan en stellen samen haalbare doelen op, gericht op bijvoorbeeld werk, vrije tijd, school en toekomstperspectief. Tijdens het verblijf bij Kamers met doorgroei wordt steeds onderzocht waar naar toe gewerkt wordt en welke vervolg woonplek passend is. Soms is dit zelfstandig wonen, aangevuld met enkele uren begeleiding per week, en soms is dit een andere beschermde woonvorm.
Casusregie
Onze casusregisseurs kunnen helpen op het moment dat gezinnen extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen komen tot één zorgplan. Dit kan nodig zijn doordat ze zelf en de betrokken hulpverlening niet (meer) het overzicht en de regie hebben. De rol van de casusregisseur is het coördineren, afstemmen en volgen van de benodigde hulpverlening aan cliënten/cliëntsystemen, waarbij het eigen netwerk en meerdere hulpverleners betrokken zijn.
Doel is dat het gezin uiteindelijk in is staat zelf de regie te voeren, eventueel met ondersteuning vanuit het sociale netwerk en/of met ondersteuning of begeleiding van het professionele netwerk. Casusregie leidt tot een sluitend hulpaanbod voor het gezin.
Samen met de cliënt/het cliëntsysteem wordt bekeken welke hulp nodig is op basis van een vraaganalyse naar krachten en zorgen van de jeugdige, het gezin en het netwerk. De casusregisseur is verantwoordelijk voor het opstellen en coördineren van het gezinsplan met de betrokkenen. Hij zorgt voor de coördinatie, begeleiding, het volgen van en toezien op het planmatig en doelgericht inzetten van (jeugd)hulp voor de jongeren en hun gezinnen/opvoeders.
De casusregisseur analyseert domeinoverstijgend, de situaties waar sprake is van kinderen met opgroei-, opvoedings-, en veiligheidsproblematiek en zet de analyse om naar concrete doelen en zorgtoeleiding.