Aanbod kinderopvang
Veelgestelde vragen
Praktische informatie
Werken bij Prokino
Klik hier voor onze vacatures
Stichting Meander
Onze locaties
Ouderportaal
Toegang tot het ouderportaal van Meander
Stichting Meander-Prokino
Contact
Neem contact op via de kinderopvang contactpagina of meld je direct aan.
In Rotterdam Zuid bieden wij op meerdere locaties, diverse vormen van (wonen met) begeleiding en behandeling aan. Winkels en openbaar vervoer zijn op loop en fietsafstand te vinden, zodat je op een makkelijker manier naar school en werk kan gaan.
Prokino Zorg biedt een breed aanbod in Rotterdam op meerdere locaties.
Onze twee hoofdlocaties bevinden zich in Rotterdam-Zuid. Bij de ene locatie kijk je uit op Stadion Feijenoord, De Kuip, en bij de andere locatie heb je uitzicht op de Rotterdamse haven.
Op onze twee hoofdlocaties woon je samen met meerdere jongeren en/of gezinnen. In de wijken bieden we met name diverse woonruimtes voor begeleid wonen van jongeren en gezinsopvang.
Het openbaar vervoer is altijd dichtbij, je kunt dus makkelijk naar school en je werk reizen.
In Rotterdam is er altijd wat te beleven. Er zijn genoeg mogelijkheden om je netwerk uit te breiden, op zoek te gaan naar werk of (nieuwe) activiteiten te ondernemen. Denk dan bijvoorbeeld aan sportscholen of verenigingen.
Zoek je meer rust? Dan kun je wandelen door één van de vele parken die Rotterdam rijk is. Meer behoeft aan drukte? Rotterdam heeft een bruisend centrum. We zitten we met onze twee hoofdlocaties niet ver van Winkelcentrum Zuidplein.
Multi-Dimensionele Familie Therapie (MDFT)
Wij bieden deze erkende vorm van familietherapie aan jongeren én hun gezin, wanneer er sprake is van meervoudige problemen bij de jongere. Denk hierbij aan: verslaving, gewelddadig gedrag, spijbelen, weglopen, afzonderen, depressie en angsten. Probleemgedrag is vaak op meerdere gebieden zichtbaar. Een deel van de oorzaak ligt bij de jongere zelf, maar ook de omgeving doet ertoe. MDFT grijpt in op alle gebieden van het leven van de jongere, waarbij de therapeut samen met de jongere en de ouder(s) zoekt naar oplossingen
MDFT streeft naar verbetering van het functioneren op vier kerngebieden in het leven:
Goede communicatie met elkaar staat centraal zodat de relatie tussen de jongere en zijn of haar ouder(s) of verzorgers sterker wordt. De kans op blijvend succes wordt hierdoor groter.
In totaal duurt een MDFT traject 6 maanden met 2-3 wekelijkse sessies, in combinatie met de nodige bereikbaarheid van de MDFT therapeut.
MDFT wordt alleen gegeven door therapeuten die de erkende MDFT-opleiding hebben afgerond of in opleiding zijn. MDFT-therapeuten zijn onderdeel van een team dat wordt begeleid door een supervisor.
LEV (12-18 jaar)
LEV is een groep voor jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. Op LEV wonen zowel jongens als meiden. LEV biedt een combinatie van een tijdelijke (deeltijd) plaatsing met systeembehandeling doormiddel van ambulante inzet. Door tijdelijk letterlijk afstand van elkaar te nemen ontstaat er vaak meer rust en dit creëert ruimte om te werken aan de hulpvragen.
Het doel van de tijdelijke plaatsing bij LEV is om in een aantal maanden terug te werken naar huis en indien dit niet mogelijk is, dan werken we aan contactherstel met het systeem. Het is belangrijk dat het gezin gemotiveerd is om samen te werken aan het verbeteren van contact met elkaar en het versterken van de onderlinge verhoudingen binnen het gezin.
Op LEV wordt maatwerk geboden. Er wordt gekeken wat de jongeren en het systeem nodig hebben, om te werken aan contactherstel en/of terugkeer naar huis. Bij plaatsing op LEV wordt het netwerk zoveel mogelijk betrokken, door bijvoorbeeld mee te eten op de groep en contact/ bezoek afspraken met het netwerk.
Wat ga je doen?
Leren, ontwikkelen, groeien en veranderen doe je niet alleen. Voor iedereen is het goed om dit samen te doen met de mensen om je heen; mensen die een grote rol in je leven spelen en/of belangrijk voor je zijn. Daarom bieden we hulp voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud samen met hun gezin. Belangrijke personen in jouw leven doen met jou mee tijdens het traject. Dit zijn bijvoorbeeld (pleeg)ouders, broers, zussen of vrienden.
Op LEV wonen 6 tot 8 jongeren. Deze jongeren maken ieder hun eigen afspraken, omdat jullie tijdelijk op LEV verblijven en allemaal op een ander moment in en uitstromen. Je leert van en met elkaar.
Voorwaarden voor plaatsing:
Kleinschalige woonvorm (8-14 jaar bij aanmelden)
Onze kleinschalige woonvorm bevind zich in een woonwijk in Capelle aan den IJssel.
De kinderen waar kleinschalig wonen zich op richt zijn kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 14 jaar (bij aanmelding) die voor een langere periode behoefte hebben aan ondersteuning op maat binnen een kleinschalige woonomgeving.
Ondanks dat er al langdurig hulpverlening is ingezet, zal thuis wonen of een andere gezinsvorm niet haalbaar zijn. Er wordt gezocht naar een perspectief biedende plek met een gezinsgerichte aanpak, waarbij 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. De kinderen maken zo veel mogelijk gebruik van de voorzieningen in de wijk, zoals school en sport. Overdag gaan de kinderen en jongeren naar school of werk, spreken af met vrienden en vriendinnen en oefenen zij hun hobby's uit zoals zij gewend zijn.
De begeleiding kan zich richten op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling, identiteitsontwikkeling en ook de cognitieve vaardigheden en ontwikkeling. Er is op de woonvorm aandacht voor contactverbetering met het gezin en maximale betrokkenheid van het netwerk van het kind. Als het nodig is wordt er ambulante behandeling ingezet, naast de woongroep.
Contra-indicaties voor plaatsing zijn:
Voorwaarden voor plaatsing zijn:
Leefgroep (13-18 jaar)
De Leefgroep bevindt zich in Rotterdam Zuid in een gebouw waar meerdere woonvormen zijn. De Leefgroep biedt een tijdelijke woonplek voor jongeren die even niet thuis kunnen wonen om diverse redenen.
De Leefgroep biedt een zo huiselijk mogelijke omgeving. De jongeren ontvangen dag en nacht begeleiding. Overdag gaan de kinderen en jongeren gewoon naar school of werk, spreken ze af met vrienden en vriendinnen en kunnen zij hun hobby's uitoefenen zoals ze gewend zijn. De begeleiding richt zich op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling, identiteitsontwikkeling, zelfstandigheid en ook de cognitieve vaardigheden en ontwikkeling. We zijn beschikbaar voor de jongeren en stellen samen doelen op. Deze zijn gericht op bijvoorbeeld werk, vrije tijd, school en het toekomstperspectief.
We kijken met elkaar wat er nodig is en werken indien mogelijk aan een terugkeer naar huis. Naast een vaste mentor voor de jongere, krijgt het gezin ook een gezinsbegeleider die ervoor zorgt dat het contact tussen thuis en de jongere blijft bestaan. De focus ligt hierbij op het onderzoek of thuis wonen nog haalbaar is en de daaraan gekoppelde terugkeer naar huis.
Kamertrainingscentrum KTC (16-18 jaar)
Ons KTC bevind zicht in Rotterdam Zuid, in een gebouw waar meerdere woonvormen zijn.
Als jongeren al een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben, maar nog niet zelfstandig kunnen wonen, is er de mogelijkheid voor een KTC plek. Er is 24 uur per dag een begeleider aanwezig. Er kan altijd beroep worden gedaan op de begeleiders, maar je krijgt wel een vaste mentor. Er wordt samen gewerkt aan zelfstandigheidsdoelen, zoals omgaan met geld, verantwoordelijkheden nemen, planning, veranderingen na de 18e verjaardag en keuzes maken. School en werk is belangrijk in het toewerken richting zelfstandigheid. De begeleiding kan zich richten naast het werken aan zelfstandigheidvaardigheden richten op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling en identiteitsontwikkeling. We gaan naast de jongeren staan en stellen samen haalbare doelen op, gericht op bijvoorbeeld werk, vrije tijd, school en toekomstperspectief. Tijdens je verblijf op ons KTC wordt steeds onderzocht waar je naar toe werkt en welke vervolg woonplek bij je past. Soms is dit zelfstandig wonen, soms met enkele uurtjes begeleiding per week en soms een beschermde woonvorm.
Fasegroep (15-21 jaar)
Fasegroep 15 t/m 18 jaar.
Onze Fasegroep bevindt zich in Rotterdam Zuid.
Op de Fasegroep wonen jongeren die stap voor stap gaan toewerken richting zelfstandigheid en die hier mogelijk wat langer voor nodig hebben. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn welkom, met de inschatting dat ze in staat zijn om aan de slag te gaan met zelfstandigheidsvaardigheden en de fases goed kunnen doorlopen.
De begeleiders bieden de nabijheid die nodig is om tot ontwikkeling te komen. De Fasegroep biedt een zo huiselijk mogelijke omgeving. De jongeren ontvangen dag en nacht begeleiding. De begeleiding kan zich, naast het werken aan zelfstandigheidvaardigheden, richten op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, het zelfbeeld, emotieregulatie en emotionele ontwikkeling en identiteitsontwikkeling. We staan de jongeren en stellen samen doelen op, gericht op werk, vrije tijd, school en toekomstperspectief.
De Fasegroep bestaat uit 4 fases. Fase 1 is de wen- en observatiefase. Hierin krijgt de jongere de tijd om te wennen aan de groep, wordt er aan de relatie gewerkt en worden er observaties gedaan om tot de eerste doelen te komen. Fase 2 richt zich op de eerste doelen van de jongere. Fase 1 en 2 zijn vormen van groepswonen waarbij er een vaste dag structuur en veel nabijheid geboden wordt. Fase 3 en 4 wordt er (nog)meer gewerkt aan zelfstandigheidsdoelen. Denk hierbij aan zelf boodschappen doen, koken en om leren gaan met geld. De begeleiding zet in deze fases een stapje terug om de jongeren de ruimte te geven om verder te ontwikkelen. Fase 4 is hierbij de uitstroomfase waarin de voorbereidingen worden getroffen voor de passende vervolgstap door de jongere. En waarbij de puntjes op de i op de behaalde doelen worden gezet.
We kijken met elkaar wat er nodig is en werken indien mogelijk terug naar huis toe of werken aan contactverbetering met thuis. Contact met thuis wordt zoveel mogelijk behouden en gestimuleerd.
Meidengroep (13-18 jaar)
Op de meidengroep kunnen meiden wonen in de leeftijd van 12 t/m 19 jaar. De meiden worden vanwege hun specifieke hulpvraag en problematiek bewust niet geplaatst op een gemengde groep. De meidengroep biedt een tijdelijke woonplek voor meiden die om diverse redenen even niet thuis kunnen wonen.
Binnen deze groep wordt specifiek extra aandacht besteed aan onderwerpen als weerbaarheid, het aangeven van grenzen, seksualiteit en het verbeteren van zelfbeeld.
Er is sprake van meidenspecifieke problematiek wanneer er sprake is van kwetsbaarheden op seksueel gebied. Hier kunnen diverse gebeurtenissen aan ten grondslag liggen. Dit kan komen door o.a misbruik verleden, het slachtoffer zijn van mishandeling, het meemaken van huiselijk geweld en/of sprake van trauma na een ingrijpende gebeurtenis. De kwetsbaarheden van deze meiden op seksueel gebied kunnen zorgen voor een verhoogd risico op ongepaste seksuele contacten. Dit kan als gevaar met zich meebrengen dat deze meiden gemakkelijker slachtoffer worden van de zogenoemde loverboys/ de jongeren met de verkeerde bedoeling of juist zelf wervend gedrag laten zien. Vaak is er sprake van een vertekenend zelfbeeld niet kloppend met de werkelijkheid. De meiden zijn onzeker en hebben een negatief zelfbeeld. Ook dat kan reden voor plaatsing op een meidengroep.
Er wordt per casus gekeken of de meidengroep passend is afhankelijk van de problematiek en de samenstelling van de groep op dat moment. De groep biedt een zo huiselijk mogelijke omgeving. De meiden ontvangen 24 uurs begeleiding. Overdag gaan de jongeren naar school of werk, spreken ze af met vrienden en vriendinnen en kunnen zij hun hobby's uitvoeren zoals zij gewend zijn. De begeleiding richt zich op het verbeteren en versterken van de sociale vaardigheden, emotieregulatie, emotionele ontwikkeling en identiteitsontwikkeling. Er worden samen doelen opgesteld gericht op werk, vrije tijd, school en toekomstperspectief.
Contra-indicaties voor plaatsing zijn:
Begeleid wonen vanuit de Jeugdwet (18-)
Onze begeleid wonen locaties bevinden zich in Rotterdam Zuid op diverse plekken in de wijk, of binnen onze locaties met meerdere woongroepen.
Ons begeleid wonen 18- is passend als er nog een kleine hoeveelheid begeleiding nodig is in het toewerken richting zelfstandigheid en er geen 24 uur toezicht en nabijheid nodig is. Onze begeleiders zijn beschikbaar wanneer er hulpvragen zijn op gebied van bijvoorbeeld financiën, planning, dagbesteding, administratie, 18+ zaken, huiselijke relaties en het maken van keuzes. Ons begeleid wonen team kan ook ingezet worden als vervolgtraject na onze (meiden)KTC en de Fasegroep. Je woont op een kamer van Prokino en ontvangt wekelijks leefgeld. Ongeveer 5 uur per week ontvang je begeleiding vanuit ons begeleid wonen team. De rest van de week zorg je voor jezelf.
Na het begeleid wonen stroom je uit richting een woonruimte buiten Prokino. Dit kan met of zonder begeleiding zijn.
Begeleid wonen vanuit de WMO (18+)
Ons begeleid wonen 18+ is passend wanneer er nog een kleine hoeveelheid begeleiding nodig is in het toewerken richting zelfstandigheid en er geen 24 uur toezicht en nabijheid nodig is. Onze begeleiders zijn beschikbaar wanneer er hulpvragen zijn op gebied van bijvoorbeeld financiën, planning, dagbesteding, administratie, 18+ zaken, huiselijke relaties en het maken van keuzes. Ons begeleid wonen team kan ook ingezet worden als vervolgtraject na onze (meiden)KTC en de Fasegroep.
Daarnaast biedt ons begeleid wonen team begeleiding aan jongeren die zich hebben gemeld bij het Centraal onthaal jongeren van de gemeente en die dakloos zijn of dreigen te raken.
Afhankelijk van de WMO indicatie die is afgegeven door de gemeente ontvang je 0,5 - 6 uur per week begeleiding. De rest van de week zorgt de jongere voor zichzelf. De jongere kan wonen in ruimte van Prokino Zorg, zolang de WMO indicatie geldig is. Ze betalen zelf de huur. Ook zorgt de jongeren zelf voor inkomen om te leven, zoals boodschappen en vaste lasten. Op sommige locaties is er meer toezicht dan op de andere locaties. Er kan ook ambulante begeleiding worden gegeven vanuit het (tijdelijke) verblijfadres van de jongere.
Let op: Alle aanmeldingen voor Begeleid wonen 18+ gaan via het Centraal onthaal van de gemeente Rotterdam.
Ben je bijna dakloos of zwervend en 18+:
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dak-of-thuisloos/
Ben je niet dakloos of zwervend, maar loop je toch vast op gebied van inkomen en werk? Misschien kan het jongerenloket je in dat geval helpen:
https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/werken-leren/jongerenloket/
Gezinsopvang (18+)
Onze Gezinsopvang bevindt zich in Rotterdam Zuid en is beschikbaar voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te raken en waarbij het gezin heeft hulp nodig heeft bij onderwerpen op diverse levensgebieden, zoals financiën, opvoeden, gezondheid en dagbesteding.
Onze gezinsopvang met onze gezinsbegeleiders bieden tijdelijk onderdak en begeleiding aan de ouder(s) en minderjarige kinderen. Er kan op deze manier vanuit een meer stabiele situatie gewerkt worden aan de problemen en de hulpvragen die er zijn.
Er wordt aandacht besteed aan het versterken van vaardigheden en het creëren van een gezondere financiële situatie, zodat er uiteindelijk weer toegewerkt kan worden naar een eigen woonruimte. Wij hebben sociaal juridische dienstverleners in dienst die vanuit het financiële oogpunt begeleiding bieden.
Het Centraal Onthaal van de Gemeente Rotterdam oordeelt of een gezin in aanmerking komt voor hulp en onderdak bij onze gezinsopvang. Zij oordelen ook hoeveel en welke hulp er mag worden geboden.
Na de start wordt er in de eerste weken een vraagverheldering doorlopen. Dit is een intensieve periode waarin een gezinsbegeleider samen met het gezin kijkt welke hulpvragen er zijn en welke het meest urgent zijn. De gezinsbegeleider maakt een verslag en geeft advies aan het Centraal Onthaal. Aan de hand van een vraagverhelderinggesprek aan het einde van deze periode, bepaalt het Centraal Onthaal hoeveel hulp er mag worden geboden na deze periode.
Meer informatie is hier te vinden op de website van Gemeente Rotterdam.